tiistai 21. joulukuuta 2010

3/12 päiväni Tansaniassa                                                   Banaanikauppiaat Tansaniassa

Hyvin nukutun yön jälkeen, heräsin aamulla varhain katsomaan, kun kaikki koulun oppilaat siivosivat koulun pihaa, kaikki iloisina! Mitä ei kyllä Suomessa tapahtuisi. Oppilaat ovat innoissaan tulevasta juhlasta sekä kohta koulun päättymisestä ja ennen kaikkea pääsevät kotiin.

Mielenkiintoinen kokemus huomata: aamulla kun heräsin klo n kuusi aamulla, oli täysin pimeää, mutta puolen tunnin päässä jo oli heti valoisaa, ja aurinko tuli esiin.

Meillä oli hieno mahdollisuus vierailla luokissa, emme valitettavasti nähneet opetusta, koska opettajat oppilaiden johdolla valmistelivat tulevaa juhlaa varten.  Rehtori oli hyvin kiireinen henkilö, hänellä kännykkä soi jatkuvasti, koska mm. piispa oli tulossa huomisen juhlaan. Kaiketi rehtorilla oli paineita mutta opasti meitä kiireestä huolimatta.

Minulle oli suuri elämys oppia eräs asia: kristittyyn, luterilaiseen kouluun, on myös otettu kouluun muslimeja. Hienoa, että vanhemmat näin antavat lapselleen mahdollisuuden käydä koulua.
Hyvin mielenkiintoiseksi teki eräs asia, meidän muslimi-kuljettaja heti tunsi "omansa", kysyin kuinka on mahdollista. Opin ymmärtämään, että esim. etunimi paljastaa onko muslimi vai ei, ja samaten sukunimet paljastavat mihinkä heimoon kuuluvat.

Päivä oli leppoisa, ilman tarkkaa aikataulua, tutustumista kouluun, jota avustamme. Vielä kun saisimme yläkoulun rakennettua (osa on valmis) valmiiksi.  Oppilaat hyvin iloisia, osalla rikkinäisiä vaatteita ja osalla ei ollut kenkiä ollenkaan. Oppilaat ovat niin etuoikeutettuja lapsia, kun saavat käydä koulua meidän suomalaisten kummien turvin. Pääsi syvä huokaisu, opin itse hymyilemään jokaiselle vaikka sisällä kiehui...

Päivä päättyi illalla pidettävään palaveriin sekä iltapalaan.

Oi suuri Herra, sytytä minun sydämessäni kynttilä,
jotta minä näkisin, mitä siellä on, ja jos voisin
lakaista pois roskat Sinun asuinpaikastasi.

- Afrikkalaisen tytön rukous -

Ylläoleva kuva googlehausta poimittu, jokainen yrittää myydä mitä tahansa mitä voivat.
Työttömyys on hyvin suuri, suuri ongelma Tansaniassa.

Matkakertomus jatkuu...

t. Salaisen puutarhan väsynyt emäntä

1 kommentti:

Marika kirjoitti...

Kulttuurien väliset erot ovat niin suuret, ettei sitä täällä koti-Suomessa ja omissa pienissä ympyröissä useinkaan huomaa.

Todella mukava on lukea matkastasi, nähdä asioita eri kantilta.